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Honorable Robert J. Morrow
State's Attorney, Kane
719 Batavia Avenue

Dear Mr. Morrow:

April 30, 1979 1. Att'y Gen. Op. 56), which relates to
fepresentation of regional boards of school truétees by State's
Attorneys. You ask whether new section 6-21 of The School Code
(added by Public Act 82-236, to be codified at Ill. Rev. Stat.,

ch. 122, par. 6-21) or any other statute Would-support a
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decision by your county board to indemnify members of your
regional board of school trustees. For the reasons hereinafter
stated, it is my opinion that a county has no authority to
contract to indemnify members of a regional board of school
trustees.

New section 6-21 of The School Code provides as
follows:
"Sec. 6-21. Legal Representation. Upon request,
the State's Attorney of the county, other than a
county of over 3,000,000 inhabitants, where the
regional superintendent's office is located shall act
as the legal representative of the regional board of
school trustees; however, where matters arise which
are within the exclusive jurisdiction of another
State's Attorney, that State's Attorney shall provide
legal representation."
An unambiguous statute must be construed to mean what it plain-

ly expresses, and its plain and obvious meaning may not be

enlarged or restricted. (Illinois Power Co. v. Mahin (1978),

72 111. 2d 189, 194; Certain Taxpayers v. Sheahan (1970), 45

I11. 2d 75, 84.) The unambiguous language of section 6-21
provides that, when requested to, a qualifying State's Attorney
shall act as legal representative of the regional board of
school trustees located in his county. To this extent only,
new section 6-21 of The School Code supersedes that part of
opinion No. S-1429 in which my predecessor advised to the
contrary. 1979 Ill. Att'y Gen. Op. 56, 57.

Neither section 6-21 nor any other provision of The

School Code authorizes a county to indemnify members of a
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régional board of school trustees. Indemnification is, there-
fore, neither authorized nor required by The School Code.

My predecessor concluded in opinion No. S-1429, that a
regional board of school trustees is a body politic and corpo-
rate under The Schooi Code (Ill. Rev. Stat. 1980 Supp., ch.
122, par. 6-2); that it is a local governmental entity distinct
from the county or counties comprising it, and that its members
are not county officials. (1979 Ill. Att'y Gen. Op. 56, 57.)
Thus, there is no principal/agent rélationship between the
county board and a regional board of school trustees, consti-
tuting "a legal relationship upon which a duty to indemnify

could be predicated'". (See, Marchi v. Indiana Harbor Belt

R.R.Co. (1980), 83 111l. App. 3d 1005, 1007.) Furthermore, no
other statute provides for indemnification of a regional board
of school trustees by any county.

A non-home-rule county has only such powers as are
given it by law or as arise by necessary implication from those
expresély granted. (Ill. Comst. 1970, art. VII, § 7; Heiden-
reich v. Ronske (1962), 26 Ill. 2d 360, 362.) Counties are
authorized by statute to indemnify sheriffs or their deputies.
(I1l1. Rev. Stat. 1979, ch. 34, par. 301.1.) Further, counties
are granted discrefionary authority to indemnify other officers
or-employees of the county for judgments based on tortious
conduct arising out of the scope of their employment. (Ill.

Rev. Stat. 1979, ch. 85, par. 2-302.) There is no basis for




-4-
extension of the statutory authority gtanted to counties to
indemnify sheriffs, their deputies, or other county officers or
employees to any other persons.

Therefore, it is my opinion that, in the absehce of
specific statutory authérity, counties cannot agree to

indemnify members of a regional board of school trustees.

74

Very truly yours,

ORNEY ENERAL




